Coversongs – vloek of zegen?

JukeboxMet een coversong steekt men een bestaand liedje in een nieuw jasje, waardoor er een nieuw nummer ontstaat. Uiteraard verschilt de manier waarop artiesten een coversong uitbrengen, waardoor het soms lastig is om alles met elkaar te vergelijken. Het Britse tijdschrift NME heeft hier als het ware een sport van gemaakt en slaagt er op die manier steeds weer in om een mooie lijst bekend te maken, waarin de beste en de slechtste coversongs naar voren komen. Het is mooi om te zien dat er bepaalde artiesten zijn die erin slagen het origineel te coveren en er op die manier een beter nummer van te maken. Anderen maken er zo’n slecht geheel van dat het als het ware zonde van het origineel is.

Coversongs zijn populair

We zien de laatste jaren een sterke toename van het aantal coversongs. Dit lijkt onder andere te maken te hebben met het feit dat veel mensen het heerlijk vinden om weer terug te gaan naar vroeger. Bovendien zijn er in het verleden natuurlijk prachtige nummers gemaakt. Het is alleen om die reden dus al een goed idee om een cover op te nemen en op die manier eer te doen aan de kwaliteit van een nummer. In veel gevallen weten de meeste mensen bovendien niet eens dat het om een cover gaat, waardoor het een goede manier is om goede muziek vanuit het verleden opnieuw onder de aandacht te brengen.

Meest bekende covers

De meest bekende en beste covers zijn bijvoorbeeld Feeling Good van Muse, Twist and Shout van The Beatles en Hurt van Johnny Cash. Dit zijn stuk voor stuk nummers die het ontzettend goed hebben gedaan en ook op dit moment nog doen. In veel gevallen weet men echter niet direct van wie het origineel is, aangezien dat alweer een tijd geleden gemaakt is. Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten dat Feeling Good oorspronkelijk een nummer is dat van Nina Simone komt, een naam die veel mensen minder goed kennen.

Slechtste covers

Aan de andere kant worden er natuurlijk ook minder goede covers gemaakt. In een aantal gevallen gaat het zelfs zo ver dat mensen spreken over een schande ten opzichte van het origineel, zelfs wanneer de nieuwe artiest duidelijk z’n best heeft gedaan er wat moois van te maken. Een goed voorbeeld van een cover die erg slecht is ontvangen is het nummer I Love Rock and Roll van Britney Spears. Dit was oorspronkelijk een nummer van The Arrows, dat in principe iedereen wel kent. De coversong is erg slecht ontvangen en heeft op die manier voor een hoop commotie gezorgd.

Foto: Eldad Yitzhak – Fotolia

TAGS: , ,

Comments are closed.